Velen van jullie weten dat ik een SIO-sprookjeskorf heb die vol zit met sprookjeswol. En iedere keer als ik een kluwen wol gesponnen heb is er weer een sprookje ontstaan. Als ik dan de woorden spreek: 'Sprookjeskorf, ga open', dan komen er de prachtigste sprookjes tevoorschijn. Het is eigenlijk mijn geheim, maar de tijd is rijp dat ik dit geheim met jullie deel. Zo gebeurde het dat ik op een van mijn reizen in een herberg overnachtte en die avond aanwezig was bij een gesprek van de dorpelingen. Ze wilden wraak nemen op iemand uit hun dorp, want ze waren jaloers op de macht en rijkdom van die persoon en ze zochten nu elke aanleiding om tot hun duistere daden over te kunnen gaan. De dorpelingen zagen dat ik alles gehoord had en ze vroegen mij als vreemdeling en buitenstaander om mijn mening en ik zei dat ik die niet had, het was hun probleem. 'Ik heb alleen maar mijn sprookjeskorf', zei ik. Er werd wat smalend gelachen, maar toen ik de woorden sprak: 'Sprookjeskorf, ga open', toen rolde er het ene na het andere sprookje uit. Alle dorpelingen werden stil en luisterden ademloos naar de spannende, humoristische en soms droevige sprookjes, ze vergaten zelfs hun ruzies. Een van die sprookjes die er uitrolde ga ik jullie vertellen.

Voor de SIO is de zomervakantie weer begonnen, de trainingen zijn afgerond en de open dagen net achter de rug, een welverdiende rust en reflectie is op zijn plaats. We kijken terug op een mooi, maar intensief schooljaar. Er is weer een nieuwe groep afgestudeerde 'Petters' (psycho-energetisch therapeuten) en meditatietrainers uitgevlogen en de deelnemers aan de workshop 'Verandering & Groei' hebben diepere inzichten gekregen in veranderingen in het algemeen en persoonlijk. De meditatietrainer-opleiding stond afgelopen schooljaar voor het eerst onder leiding van de docenten Annemieke de Leeuw (Limburg) en Miriam Klement (Zeddam), een geslaagde uitdaging!

Het belangrijkste doel van het werken met energie voor mij is te leren om te leven vanuit een natuurlijke openheid, te leven vanuit je hart en elke pijnlijke emotielaag die eronder ligt door te werken tot aan je ware Zelf. Mediteren helpt hierbij. Mediteren betekent voor mij het trainen van mijn geest. Het geeft de rust en leegte die ik nodig heb om goed te kunnen functioneren. Wat mij helpt om zover te komen is een van de intuïtieve ontwikkelingstechnieken die mijn aandacht direct verinnerlijkt, namelijk energie laten stromen. Dit is een oefening waarbij kosmische en aarde energie bewust door het lichaam wordt gekanaliseerd en zo een balans schept tussen deze twee krachten in het lichaam.

Nieuwe begrippen
Met de opkomst van de Nieuwe Tijd's beweging sinds de jaren zestig van de vorige eeuw ontstonden er allerlei persoonlijke ontwikkelingstrainingen, ook vaak 'sensitivity' trainingen genoemd. Sindsdien zijn hieruit vele vernieuwende opleidingen en workshops geboren waarvan de SIO er een is. Zelf kwam ik daarmee in aanraking door de cursussen die ik in Findhorn, Schotland, volgde en later tijdens mijn opleiding intuïtieve ontwikkeling. Nieuwe begrippen raakten toen in zwang zoals onder anderen: Gronden; Blijf in je centrum en Werken met energie.

Spirituele aspiratie, het streven om innerlijk te willen groeien, is een belangrijke eigenschap van velen en ik schaar mijzelf ook onder hen. Ik ben een idealist die wil werken voor de ander en voor het positieve in de wereld. Maar in de loop der jaren heb ik mijn idealen wat bij moeten stellen en is er meer nuance en realiteit aan toegevoegd, terwijl ik toch probeer mijn basisoprechtheid en motivatie te behouden.